Sunday, October 15, 2006

Lentil croquettes

This is fabulous! For best results, you need to make this 6 hours before eating, or even the day before, otherwise the mixture falls into pieces and your croquettes will have no shape at all.

Cette recette est fabuleuse ! Pour de meilleurs résultats, vous devez préparer les croquettes 6 heures à l'avance, sinon la préparation s’émiette et vos croquettes n’auront aucune forme.


Serves 4 people: / Pour 4 personnes

Ingredients:
225 g split red lentils / 225 g lentilles corail
1 green pepper, finely chopped / 1 poivron vert, finement émincé
2 garlic cloves, crushed / 2 gousses d’ail écrasées
1 onion, finely chopped / 1 oignon, finement émincé
1 tsp garam masala / 1 c. café garam masala (épice indienne)
½ tsp chilli powder / ½ c. café piment en poudre
1 tsp ground cumin / 1 c. café cumin en poudre
2 tsp lemon juice / 2 c. café jus de citron
2 TBSP chopped unsalted nuts / 2 c. soupe noix, noisettes, cacahuètes, etc écrasées
600 ml water / 600 ml eau
1 egg, beaten / 1 oeuf, battu
salt & pepper / sel & poivre
3 TBSP plain flour / 3 c. soupe farine
1 tsp turmeric / 1 c. café curcuma en poudre
1 tsp chilli powder / 1 c. café piment en poudre
4 TBSP veg oil / 4 c. soupe huile végétale

1. Put lentils, pepper, garlic, onion, garam masala, chilli powder, ground cumin, lemon juice and nuts into a large pan. Add the water, bring to the boil, then simmer gently for 30 minutes, stirring occasionally until all the liquid has been absorbed.

1. Mettre les lentilles, ail, oignon, garam masala, piment, cumin, jus de citron et noix dans une grande casserole. Ajouter l’eau, faire bouillir puis réduire et faire mijoter pendant 30 minutes en remuant de temps en temps jusqu’à ce que tout le liquide soit absorbé.

2. Remove the mixture from the heat and stir in the egg. Season to taste with salt & pepper. Leave to cool COMPLETELY.

2. Enlever la préparation du feu et bien y mélanger l’œuf. Assaisonner avec sel et poivre. Laisser refroidir COMPLETEMENT.

3. With floured hands, form the mixture into 8 shapes. Combine the flour, turmeric, chilli powder in a plate and roll the croquettes into the flour mixture to coat. Fry with vegetable oil in a frying pan until heated through and golden brown. Serve with fresh vegetables.

3. Avec des mains enfarinées, former 8 croquettes. Mélanger la farine, le curcuma et le piment dans une assiette et rouler les croquettes dans la farine pour les recouvrir complètement. Faites-les ensuite frire à la poêle avec l’huile végétale jusqu’à ce que les croquettes soient chauffées et dorées. Servir avec des légumes frais.

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