Saturday, October 07, 2006

Winter stew

It is not quite winter yet but the first signs are here. Despite the promising blue sky, the wind feels bitterly cold. So it was really comforting when I was working on the TMA last Tuesday night and Trave made this really nice winter stew.

This recipe will feed 4 people:

- Fry 500g finely sliced leeks for a few minutes, then add 225g diced smoked tofu, 3 sliced carrots and 3 diced potatoes. Add 2 glasses of water, a bay leaf, and herbs. Season to taste. Cook until the vegetables are tender and serve warm with some wholemeal bread.


Ce n'est pas vraiment l'hiver encore mais les premiers signes sont la. Malgré le ciel bleu, le vent est plutot frisquet. La poelée d'hiver que Trave a faite l'autre jour était vraiment la bienvenue !

Pour 4 personnes :

- Faire revenir 500g de poireaux émincés pendant quelques minutes, puis ajouter 225g de tofu fumé coupé en dé, 3 carottes coupées en rondelles, et 3 pommes de terres coupées en dé. Ajouter 2 verres d'eau, une feuille de laurier et des herbes, et assaisonner. Cuire jusqu'a ce que les légumes soient tendres et servir avec une tranche de pain complet.

4 comments:

Goedi said...

Last year I (and my family) have discovered the beauty of stews and soups. I love how forgiving they are and how you can experiment by adding little extras. I find a dash of mustard is always fun. Or a little balsamic vinegar (depending on the ingredients). Or wine. Or beer. Or...
But I don't think I'll be making my own stock any time soon. Do you?

green clementine said...

I love soups & stews too! I shall try to add mustards, sounds rather interesting. I am not a big fan of balsamic vinegar though.

I thought of doing my own stock last year, but it seemed to be rather time-consuming. If you tell me otherwise, I may give it a try.

I must say I use stock cubes... :(

The bread I've just made is now raising in the living room: I love the smell!

Anonymous said...

coucou!
je pense pas que j'en ferais un jour de cette petite poelé d'hiver...eh oui je suis toujours pas poireaux, carottes cuites,... mais c'est quoi du "TOFU" ???

green clementine said...

Le tofu est obtenu par coagulation de lait de soja. C'est tres nutritionnel et remplace les protéines de la viande ou du poisson. On trouve du tofu normal, fumé, ou mariné. Le tofu fumé peut remplacer le gout du bacon par exemple. Le tofu tout seul n'a pas trop de gout, il est donc important de bien le cuisiner et l'assaisonner.

Voila !