Saturday, October 21, 2006

Vegetable & Nut Samosas

Vegetable and Nut Samosas

This is really nice. I made a real mess of the kitchen but hey, it was worth it!

Ingredients for 12 Samosas:

350g diced potatoes / 350g pommes de terre, coupées en dés
125g frozen peas / 125g petits pois congelés
3 TBSP veg oil / 3 c. soupe huile végétale
1 chopped onion / 1 oignon haché
2.5cm root ginger, chopped / 2,5 cm de racine de gingembre, haché
1 crushed garlic clove / 1 gousse d’ail écrasée
1 TSP garam masala / 1 c. café garam masala (épice indienne)
2 TSP curry paste / 2 c. café pâte de curry
½ TSP cumin seeds / ½ c. café graines de cumin
2 TSP lemon juice / 2 c. café jus de citron
60 chopped unsalted coarsely chopped cashews / 60g noix de cajou grossierement hachées

PASTRY / PATE
225g plain flour / 225g farine
60g butter / 60g beurre
6 TBSP warm milk / 6 c. soupe lait tiéde

1. Cook potatoes & peas in boiling water then drain well. Heat oil in a frying pan. Add the onion, then the potatoes, peas, ginger, garlic and spices and cook for 2 min. Add the lemon juice and cook for another 2 min. Remove from the heat, mash the potato mixture then add the cashews, mix well and season to taste.

1. Cuire les pommes de terre et petits pois dans l’eau bouillante puis égoutter. Chauffer l’huile dans une poêle. Y frire l’oignon, puis les pomme de terre et petits pois, gingembre, ail et épices et cuire pendant 2 min. Ajouter le citron et de nouveau cuire pdt 2 min. Retirer du feu et écraser la préparation. Y ajouter les noix de cajou, bien mélanger et assaisonner.

2. To make the pastry, rub the butter with the flour and mix in the milk to form a dough. Knead lightly and divide into 6 portions. Form each into a ball, roll them out to a 18 cm round. Cut each one in half. Fill half of each semi-cercl with the mixture, seal the edges with water and shallow fry in vegetable oil on both sides until golden brown.

2. Pour faire la pâte, mélanger le beurre et la farine á la main et y incorporer le lait pour former une pâte. Pétrir légèrement et diviser en 6 parts égales en forme de boule. Dérouler les boules en cercles de 18 cm de diamètre et les couper en deux. Disposer la préparation dans chaque moitié de demi-cercle puis sceller avec de l’eau. Faire frire dans l’huile végétale sur les deux côtés.


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