Sunday, March 11, 2007

Lentil and rice casserole

This is one of my favourite winter recipes, which has the advantage of being fairly quick to prepare (less than one hour) and there won't be much washing-up to do afterwards, which is always a bonus!

For 4 people:

250g red lentils
60g wholemeal rice
1.2 L vegetable stock
400g canned or fresh chopped tomatoes
1 smal broccoli, cut into small florets
100g French beans, cut in half
100g baby sweetcorn cobs, cut in half
1 red pepper, sliced
1 leek, sliced
1 TBSP chilli powder
1 TSP garam masala
1 TSP ground cumin
Coriander or parsley

1. Place the lentils, rice and stock in a big saucepan, bring to the boil and simmer for 20 minutes.

2. Add all the vegetables and spices and cook for another 15 minutes, until all the veg are tender. Season to taste.

3. Serve into bowl and sprinkle with your favourite herb!



Casserole de lentilles corail et riz :

Pour 4 personnes

250g lentilles corail
60g riz complet
1,2 L bouillon de légumes
400g tomates hachées, conserve ou fraiches
1 petit broccoli, coupés en fleurets
100g haricots verts, coupés en 2
100g mini mais, coupés en 2
1 poivron rouge, coupé en lamelles
1 poireaux, coupé en lamelles
1 c. soupe de piment en poudre
1 c. café garam masala
1 c. café cumin en poudre
coriande ou persil

1. Mettre dans une grosse casserole les lentilles, le riz et le bouillon. Faire bouillir puis cuire pendant 20 minutes en remuant de temps en temps.

2. Ajouter les légumes et épices et faire cuire pendant 15 minutes, jusqu'á ce que les légumes soient bien tendres. Assaisonnez.

3. Servir dans des assiettes creuses et saupourdrer de votre herbe favorite !

1 comment:

trave said...

Hurrah for little washing up!