Friday, March 09, 2007

Samosas

Yummy samosas which I made last week, they were delicious!

Makes 24 samosas:

Pastry:
150g self-raising flour
pinch of salt
40g butter
4 TBSP water

Filling:
3 potatoes
1 TSP finely chopped root ginger
1 TSP crushed garlic
1 TSP cumin seeds
1 TSP chilli powder
1 TSP finely chopped crushed red chilli
2 small green chillies, finely chopped
2 TBSP lemon or lime juice


1. Sift the flour and salt into a bowl, rub the butter into the flour. Add the water and knead until it becomes a smooth dough. Cover and leave to rise.

2. To make the filling mash the boiled potatoes and mix with all the other ingredients.

3. Form the dough into 12 smal balls and roll out very thinly to form a round. Cut the round in half. dampen the edges and shape into cones. Fill the cones with a little of the filling. Dampen the top and seal well. Set aside.

4. Fry then drain thoroughly on kitchen roll. Serve hot or cold with green vegetables or a salad.

Not a great picture (I got used to Trave's camera, which is much better, so it is difficult to use mine again!), but here it is:



Voici des samosas trés savoureux qui vous régaleront :

Pour 24 samosas il vous faut :

Pour la pate :
150g farine
1 pincée de sel
40g beurre
4 c. soupe d'eau

Pour la garniture :
3 pommes de terres
1 c. café racine de gingembre coupé trés fin
1 c. café ail haché
1 c. café graines de cumin
1 c. café poudre de piment rouge
2 piments verts coupés trés fins
2 c. soupe jus de citron jaune ou vert

1. Passer la farine dans une passoire avec le sel. Mélanger le beurre avec les doigts. Y ajouter l'eau et pétrir jusqu'á l'obtention d'une pate bien lisse. Laisser reposer.

2. Ecraser en purée les pommes de terre bouillues. Y ajouter tous les autres ingrédients et bien mélanger.

3. Former 12 petites boules avec la pate. Rouler en galettes trés fine. Diviser chaque galette en deux. Humidifier les bords de chaque demi-disque, former un cone, remplir avec un peu de garniture, et bien sceller en humidifiant le dernier bord.

4. Passer á la poelle et servir chaud ou froid avec des légumes ou une salade verte.

1 comment:

urban vegan said...

These look yummy!

Thanks for stopping by my blog. Glad to know there's another person who shares my taste in music...I always feel like a bit of an outsider b/c I'm not up on current pop music.