Simple and delicious, you must try this dessert.
Serves 6
6 firm ripe pears
100g caster sugar
2 cinnamon sticks
rind of 1 orange
2 cloves
1 bottle rosé wine
Chocolate sauce:
175g dark cooking chocolate
250g mascarpone cheese
2 tbsp Cointreau
1. Peel the pear, leaving the stalk intact.
2. Place the sugar, cinnamon, orange rind, cloves and wine in a saucepan big enough to hold the 6 pears.
3. Heat gently until the sugar has dissolved, then add the pears to the liquid and bring to a simmer. Cover and poach gently for 20 min. Leave the pears in the hot liquid whilst preparing the chocolate sauce.
4. To make the sauce, melt the chocolate. Beat together the cheese and the Cointreau. Beat the cheese mixture into the chocolate.
5. Remove the pears from the posching liquid and place on serving plates. Pipe a generous amount of sauce on the side of the plate. Serve the remainder separately.
(Photo not availabe yet. Did not have a camera available last time I made this)
Poires pochées sauce Mascarpone au chocolat
Pour 6 personnes
6 poires fermes mais mures
100g sucre fin
2 batons de cannelle
zeste d'une orange
2 clous de girofle
1 bouteille de rosé
Sauce chocolat :
175g chocolat noir á cuire
250 mascarpone
2 tbsp Cointreau
1. Peler les poires en gardant le trognon intact.
2. Mettre le sucre, cannelle, zeste d'orange, clous de girofle et le vin dans une casserole.
3. Chauffer doucement jusqu'á ce que le sucre ait fondu. Y ajouter les poire. Couvrir et pocher les poires pendant 20 min. Laisser les poires dans le liquide chaud pendant que vous préparez la sauce au chocolat.
4. Pour faire la sauce, faire fondre le chocolat. Mélanger le mascarpone et le Cointreau ensemble, puis y incorporer le chocolat.
5. Placer les poires dans des assiettes á dessert et servir avec une portion de sauce chocolat.
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